< p>

Webshop / website met optimale usability?

Wilt u een website laten bouwen die écht gebruiksvriendelijk is?

Of wilt u uw bestaande website verbeteren op het gebied van usability?

Website usability

Wat is Usability?

Usability is een term die gebruikt wordt om de gebruiksvriendelijkheid van een website of webshop aan te duiden. Usability heeft een grote invloed op de prestaties van uw website / webshop omdat het in verband staat met hoe men door uw site navigeert en hoe gebruikers uw website / webshop ervaren.

Is uw website niet gebruiksvriendelijk genoeg, dan zal dit negatieve gevolgen hebben voor uw websitebezoeken en conversies. Mensen willen moeiteloos uw website kunnen gebruiken. Ze willen informatie snel kunnen vinden, met zo min mogelijk klikken met u in contact komen en in het geval van een webshop zo gemakkelijk mogelijk een bestelling plaatsen.

Is uw website of webshop geoptimaliseerd op het gebied van usability dan zal de kans groter zijn dat een bezoeker meer tijd doorbrengt op uw pagina's, vaker terugkeert en uw website eerder aanbeveelt bij anderen.

Usability is een belangrijk onderdeel in webdesign en conversie optimalisatie.

Enkele belangrijke onderdelen van usability

Navigatie
De wijze waarop er door uw website genavigeerd kan worden is een van de belangrijkste factoren binnen usability. De navigatie van uw website heeft namelijk invloed op hoe mensen bepaalde content kunnen bereiken, welk pad er door uw website gevolgd moet worden en wat zij onderweg allemaal tegen komen. Een website met een goede usability leidt bezoekers optimaal door de website heen. Bedenk ook dat veel bezoekers op uw website komen via Google. Vaak komen zij niet binnen op uw homepage maar dieper in uw site . Zorg ervoor dat ook deze bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden in uw website of webshop.

Denk bij navigatie tevens aan de opbouw van het menu en of dit menu makkelijk te bedienen en te vinden is. Kan men gemakkelijk terug naar de homepage? Is een crumblepath noodzakelijk? Kan men de contactpagina gemakkelijk bereiken? Is het bestelproces zo compact en kort als mogelijk? Gebruik bij voorkeur een 1-step-checkout pagina bij webshops.

De lay-out en opmaak van uw site hebben invloed up de usability

Lay-out en opmaak
Andere onderdelen die de usability van uw website verhogen zijn de lay-out en opmaak van uw pagina's. Zaken als regelafstand en witregels verhogen de leesbaarheid van websiteteksten en de kleur van een button heeft invloed op hoe gemakkelijk de gebruiker deze knop opmerkt en welk gevoel deze bij hem of haar oproept. Zorgt u ook dat uw site responsiveis zodat deze zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het device van de bezoeker.

Consitentie
Consistentie in uw website / webshop is tevens belangrijk voor usability. Gebruikers hebben snel door hoe een pagina is ingericht en verwachten bij het doorklikken naar andere pagina's dat deze opbouw ook daar gehanteerd wordt.

Usability / conversie killers
De gebruiksvriendelijkheid van uw website heeft een grote impact op de mate waarin uw website converteert. Zorg daarom dat uw website gemakkelijk en prettig in gebruik is. Vermijd zaken die irritatie kunnen opwekken want irritatie zorgt er al snel voor dat bezoekers uw pagina wegklikken.

Denk aan de laadsnelheid van uw website. Zorg dat bezoekers niet hoeven te wachten en dat uw pagina's snel geladen worden. Dit is tevens een van de punten die Google meeneemt in haar beoordeling van uw website met betrekking tot de zoekresultatenpagina. Het mes snijdt bij het verbeteren van de usability vaak aan twee kanten. Het komt de gebruiksvriendelijkheid én de zoekmachine optimalisatie ten goede. Zo ook bij het verbeteren van de laadsnelheid.

Andere zaken die tot grote irritatie en een lagere conversie kunnen leiden zijn bijvoorbeeld pop-ups, formulieren met te veel invoervelden en het niet kunnen bestellen zonder een account. Ook het binnenkomen op de homepage in plaats van op landingspagina wanneer men klikt op een Google Ads advertentie komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Men moet dan zelf binnen uw site opnieuw op zoek naar de gewenste informatie.

Met Google Analytics kunt u gemakkelijk zien waar mensen op uw site binnen komen en waar zij uw site weer verlaten. Controleer pagina's waar veel mensen uw site verlaten, wellicht werkt er een formulier niet goed, wordt een pagina niet goed weergegeven of stuurt een hyperlink uw bezoeker door naar een verkeerde pagina.

Meer weten over usability? Neem contact met ons op!

In een vrijblijvend gesprek vertellen we u er graag meer over.

Een gebruiksvriendelijke website bouwen of een bestaande website optimaliseren op het gebied van usability? Schakel ons in!

U wilt een website die goede resultaten behaald. Usability is hierbij een zeer belangrijke factor. Bij Kansa houden we direct vanaf het begin rekening met usability. Kansa bouwt webshops en websites op basis van de laatste inzichten op het gebied van usability.

Heeft u al een bestaande website en bent u benieuwd hoe u de gebruiksvriendelijkheid kunt verbeteren ten behoeve van klantgemak en hogere conversies? Kansa geeft advies over hoe u uw website kunt optimaliseren en kan indien gewenst de aanpassingen voor u doorvoeren.